..............Βγάζει με χιούμορ τα νυχάκια της και γρατζουνίζει ότι την ενοχλεί στην Εύβοια και όχι μόνο !


Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ανώνυμη ή επώνυμη η Trelameni Gata;

Διάφοροι φίλοι της Trelameni Gata ρωτούν γιατί ένα τέτοιο blog είναι ανώνυμο. Μας λένε ότι είναι ωραία στημένο και φαίνεται έξυπνο αλλά απορούν γιατί επιλέξαμε την ανωνυμία. Τους ευχαριστούμε για τα καλά τους λόγια και τους εξηγούμε μερικά πράγματα.
Ο λόγος της ανωνυμίας φίλοι μου είναι απλός. Η Trelameni Gata ξεκίνησε έτσι ξαφνικά στις 14 του Σεπτέμβρη 2011 από μεράκι για να ακουστούν πράγματα που δεν έχουν ακουστεί ποτέ στην Εύβοια. Να ακουστούν αλήθειες που πονάνε και να στηλιτευθούν πολιτικές πρακτικές και δράσεις που φέρνουν οπισθοδρόμηση στον τόπο. Το όνομά της "Τρελαμένη Γάτα" είναι χαρακτηριστικό για όσα μας τρελλαίνουν και μας πονάνε κάθε μέρα.
Η ημερομηνία που επιλέξαμε είναι σημαδιακή. " Του Σταυρού " λοιπόν ξεκινήσαμε επειδή οι Ελληνες σηκώνουμε καθημερινά το δικό μας σταυρό και θα συνεχίσουμε για καιρό ακόμα, όπως φαίνεται.
Ο στόχος μας δεν είναι να διαδίδουμε "κίτρινες" ειδήσεις και να λασπολογούμε εναντίον της πάσης φύσεως εξουσίας στον νομό μας και στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε να βγάζουμε άπλυτα στη φόρα ούτε να κοιτάμε από τις κλειδαρότρυπες. Θέλουμε όμως να καταγγέλουμε τους "δήθεν" και τα "κόλπα" τους. 
Οσο σκληρή και να είναι μια είδηση δεν την αναρτούμε αν δεν έχει πρώτα επιβεβαιωθεί από επίσημα έγγραφα και υπεύθυνες πηγές. Δεν τα βάζουμε με τους πολιτικούς, τους δημάρχους, τους κάθε λογής ηγέτες της Εύβοιας ως πρόσωπα αλλά ως τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Τα πρόσωπα περνούν και φεύγουν, αφήνουν όμως τη σφραγίδα τους στα πράγματα και στο μέλλον της Εύβοιας. Κυρίως εκείνοι που το παίζουν "λαϊκοί" ηγέτες ή "ξερόλες" είναι αυτοί που χρόνια τώρα καταδικάζουν την Εύβοια στην οπισθοδρόμηση. Αυτοί είναι κυρίως που κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά γιατί με τον αέρα που τους δίνει ο λαϊκισμός τους και η ημιμάθειά τους λειτουργούν φασιστικά γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τον δημοκρατικό διάλογο και τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της Εύβοιας για ανάπτυξη.
Εκείνο που μας εξοργίζει είναι ότι η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, έχει εγκαταλειφθεί σε μια παθογένεια φοβερή που την καταδικάζει σε μισά έργα, μισή ανάπτυξη, μισή πρόοδο. Ισως αυτή η κοντινή απόσταση από την Αθήνα που όλοι τη θεωρούμε πλεονέκτημα να είναι αυτή που μας κάνει όλους περισσότερο ανεκτικούς και υπομονετικούς σε πολιτικές και ηγεσίες με χαμηλά αξιολογικά κριτήρια και τελικά καταδικάζει τον τόπο μας στην υποβάθμιση. Η επίσημη πολιτεία δεν θεωρεί την Εύβοια νησί και της αφαιρεί κάθε δυνατότητα επιδοτήσεων και ανάπτυξης ως νησιωτικής περιοχής, αλλά ταυτόχρονα δεν την αξιοποιεί και ως περιοχή δίπλα στην πρωτεύουσα.
Αν συγκρίνουμε την ανάπτυξη της Κρήτης και της Εύβοιας θα δούμε με τρόμο ότι στην Εύβοια λείπουν πάρα πολλά που η επίσημη πολιτεία της οφείλει και που τα έχει δώσει απλόχερα στην Κρήτη. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί απλά συγκρίνουμε. Να μερικά απλά παραδείγματα :
Το οδικό μας δίκτυο είναι πολύ κακό. Εξαιτίας αυτού η Εύβοια είναι ο πρώτος νομός στην Ελλάδα σε ατυχήματα.
Τα έργα υποδομής για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία λείπουν εντελώς. 
Η υγειονομική μας περίθαλψη είναι άθλια και ένα έρημο νέο νοσοκομείο της Χαλκίδας μονίμως κατασκευάζεται, ενώ τα περιφερειακά ουσιαστικά ακυρώθηκαν. 
Τα σχολεία του νομού μας έχουν ακόμα πολλά προβλήματα. 
Ο φυσικός πλούτος του νησιού είναι ανεκμετάλλευτος.
Ο τουρισμός μας είναι  μονίμως "υπό βελτίωση" χωρίς ποτέ να φθάνει το στάνταρ που πρέπει, ενώ ξοδεύονται χρήματα γι' αυτόν.
Ο πολιτισμός μας μισός και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. 
Τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του Τουρισμού  δεν μας έλαβαν καθόλου σοβαρά υπόψη τους γιατί όταν αυτά γίνονταν οι ηγεσίες μας άλλα έψαχναν και σκύψαμε τη μέση χωρίς να διεκδικήσαμε τίποτα, αρκούμενοι στα ψίχουλα που έδωσαν νόμοι φτιαγμένοι "στο πόδι" και εταιρείες.
Η πολιτική ηγεσία του νομού αλληλοσπαράσσεται στο μοίρασμα της πολιτικής πίτας και απομακρύνεται διαρκώς από τον ίδιο της τον κόσμο χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται.
Τέλος, η αυτοδιοίκηση του νομού δυστυχώς μένει ακόμα στο επίπεδο της πελατειακής σχέσης με τους πολίτες στο στυλ "ψήφισέ με να σου βάλω το παιδί στο Δήμο", "ψήφισέ με να σου στρώσω το δρόμο με τσιμέντο" και το χειρότερο φασιστικό "ψήφισέ με γιατί αλλοίμονό σου" που εκπροσωπούν ορισμένοι Δήμαρχοι με νοοτροπία της προηγούμενης 20ετίας, με κακομοιριά ψυχής, με ύφος "βλαχοδήμαρχου" και μόνο στόχο την προσωπική τους προβολή. Δήμαρχοι που άλλοι τους γράφουν ακόμα την τελευταία κουβέντα που θα πουν. Δημοτικοί σύμβουλοι που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια χωρίς καμμιά γνώση της αυτοδιοίκησης επειδή θα το πει το μικροσυμφέρον τους, το κόμμα τους ή η επαγγελματική "αποθήκη ψήφων"  των κουμπάρων, ξαδέλφων και συμπεθέρων για να κάνουν μικροέργα "βιτρίνας" στο χωριό τους.
Βλέπουμε όμως και σημειώνουμε ευχάριστα ανθρώπους που αγωνίζονται με ήθος και σοβαρότητα αποτελώντας εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα. Επίσης δεν έλειψαν και δεν λείπουν, ευτυχώς, σήμερα άνθρωποι με γνώση και όραμα που προσέφεραν και μπορούν να προσφέρουν πολλά σε όλα τα επίπεδα ηγεσίας. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως βλέπουμε πάσης φύσεως σκοπιμότητες να παραγκωνίζουν ή να συκοφαντούν ανθρώπους με πραγματική αξία και τελικά να τους αποκαρδιώνουν στερώντας από τον τόπο την φυσική του αιμοδότηση με άξια στελέχη.
Εμείς πιστεύουμε στη συλλογικότητα, στο διάλογο, στη σύγκλιση των δυνάμεων της Εύβοιας. Στην ενεργοποίηση των πολιτών και των παραγωγικών τάξεων.  Πιστεύουμε στην Εύβοια και στα θαυμάσια συγκριτικά της πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και τις υποδομές, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία.
Αν από αυτό το βήμα της Trelameni Gata μπορούμε να συμβάλλουμε στο άνοιγμα ενός διαλόγου για την Εύβοια και τις ανάγκες της, θα είμαστε ευτυχείς να το κάνουμε. Ξέρουμε και χαιρόμαστε που και άλλα blogs το κάνουν. Στέλνουμε τις ιδέες μας σε όλους και ακούμε προσεκτικά τις δικές τους. Ψάχνουμε με πολλή αγάπη και κέφι τις ειδήσεις μας για να ενημερώνουν και να αφυπνίζουν τους αναγνώστες μας. Με την ανωνυμία μας, που όμως έχει και γνώση και εμπειρία, πιστεύουμε ότι θα ανοίξουμε δρόμους στην επικοινωνία όλων μας πιο εύκολα γιατί έτσι μιλάει κανείς πιο άνετα και δέχεται το καινούργιο χωρίς επιφυλάξεις. Τα ονόματα είναι "ταμπέλες" που καμμιά φορά φυλακίζουν την ανθρώπινη σκέψη και την ανθρώπινη ψυχή ειδικά όταν αυτή αγωνίζεται να προβάλλει καθαρή και αδιαπραγμάτευτη, μακρυά από σκοπιμότητες. Φυσικά οι άνθρωποι που την γράφουν έχουν και όνομα και επώνυμο, αλλά δεν θεωρούν ότι είναι το πρώτο που πρέπει να προβάλλουν.
Η Trelameni Gata λοιπόν καθημερινά κοντά σας με χιούμορ και άποψη για την Εύβοια που αξίζουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου