Το περίφημο αρχοντικό Χαραγκιώνη στα Στύρα, ένα από τα ωραιότερα πέτρινα και αστικού τύπου ελάχιστα αρχοντικά της νότιας Καρυστίας, που αποτελεί μάλιστα δημοτική περιουσία του πρώην Δήμου Στυρέων και σήμερα του Δήμου Καρύστου, καταρρέει από εγκατάλειψη και αδιαφορία.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Καρύστου που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου 2012 δεν έγινε ούτε καν αναφορά στο κτίριο αυτό, ούτε για τις ελάχιστες άμεσες αναγκαίες επεμβάσεις, δηλαδή για στοιχειώδη ασφάλιση των εισόδων και των κουφωμάτων που έχουν πλέον εντελώς καταστραφεί.
Αλλά αφού ο Δήμος Καρύστου δεν έχει κάνει ακόμα, όπως ώφειλε βάσει του νόμου να έχει ήδη ολοκληρώσει, την Απογραφή των οικονομικών και περιουσιακών του στοιχείων, προφανώς δεν γνωρίζει τη δημοτική περιουσία του πρώην Δήμου Στυρέων που είναι μέχρι το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο επίσημα καταγεγραμμένη ήδη από τις αρχές του 2010 ως πάγια του Δήμου, αφού ο δήμος χρησιμοποιούσε από τις αρχές του 2010 το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Το αρχοντικό Χαραγκιώνη βρίσκεται πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα Στύρα - Κάρυστος, στην καρδιά των Στύρων απέναντι από το Περιφερειακό Ιατρείο και κάτω ακριβώς από το δημαρχείο Στύρων, δηλαδή στο πιο κεντρικό σημείο της περιοχής και δυστυχώς πρόσφατα διαπίστωσα ότι οι δύο παλιές είσοδοι του ισογείου και τα παράθυρα έχουν εντελώς καταστραφεί πλέον και το κτίριο έχει καταντήσει δημόσιο ουρητήριο.
Δυστυχώς τίθεται πλέον θέμα όχι μόνο διατήρησης της δημοτικής περιουσίας αλλά και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Δυστυχώς τίθεται πλέον θέμα όχι μόνο διατήρησης της δημοτικής περιουσίας αλλά και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Το διόρωφο νεοκλασσικό αρχοντικό 180 τ.μ. αγοράσαμε ως Δήμος Στυρέων το 2007 με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να μετατραπεί σε Πολιτιστικό Κέντρο και Δημοτική Βιβλιοθήκη Στύρων. Το τίμημα εξοφλήθηκε άμεσα το 2007. Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν πολύ σύντομα διότι είχε αποφασιστεί η πώληση από τους ιδιοκτήτες και έγιναν οι πρώτες εργασίες καθαρισμού του κτιρίου.
Περίφημα είναι τα ζωγραφιστά ταβάνια του 1ου ορόφου αλλά και όλα τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία (αίθουσες, ακροκέραμα στέγης, λιθοδομή, βοηθητικοί χώροι προσωπικού, κλπ)
Στα 3 χρόνια που ακολούθησαν έγινε ένας αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών για την αναπαλαίωση και αποκατάσταση του κτιρίου ώστε να μετατραπεί σε ένα υπερσύγχρονο μικρό Συνεδριακό Κέντρο Πολιτισμού και Δημοτική Βιβλιοθήκη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Ανατέθηκαν οι αναγκαίες μελέτες (τοπογραφική, στατική, αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική) σε ειδικούς μελετητές αναπαλαιώσεων και αναπλάσεων κτιρίων, ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν από την ΤΥΔΚ, ενώ από την Πολεοδομία Καρύστου εκδόθηκε και η αντίστοιχη οικοδομική άδεια 72/2010.
Ζωγραφιστό ταβάνι διαδρόμου στον 1ο όροφο |
Αριστερά το Αρχοντικό Χαραγκιώνη το 2010. Δεξιά η πρόσοψη σύμφωνα με την μελέτη. |
Παράλληλα είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την σύσταση και λειτουργία Ειδικού Φορέα (Νομικού Προσώπου) με την επωνυμία "Πολιτιστικό Κέντρο Στύρων" με έδρα το Αρχοντικό Χαραγκιώνη και στόχο την προαγωγή του πολιτισμού και των επιστημών, την προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και την παροχή 1-2 υποτροφιών ανωτάτων σπουδών σε νέους της περιοχής ετησίως.
Παράρτημα του Πολιτιστικού Κέντρου Στύρων θα αποτελεί σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στυρέων και το Πολιτιστικό Κέντρο Καψάλων και η πολύτιμη συλλογή του από παραδοσιακά αντικείμενα.
Για την δημιουργία αυτού του Φορέα είχαν κινητοποιηθεί σημαντικοί άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού και στόχος μας ήταν η ευρύτερη δυνατή προσέλκυση σημαντικών προσωπικοτήτων για την γενικότερη πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής μας και της νότιας Καρυστίας γενικότερα.
Το κτίριο αυτό ήταν το καμάρι μας. Καταφέραμε να το αγοράσουμε, αμέσως μόλις αναλάβαμε την δημοτική αρχή, αγωνιστήκαμε πολύ ώστε οι μελέτες να ετοιμαστούν σύντομα και σωστά με εξαιρετικούς μελετητές και να εκδοθεί η οικοδομική άδεια.
Το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση εάν βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Είναι κρίμα σήμερα να βλέπουμε τόση αδιαφορία, ή ακόμα και τραγική άγνοια, για ένα σημαντικό στοιχείο της δημοτικής περιουσίας που παραδώσαμε στον νέο καλλικρατικό δήμο.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία των δήμων σήμερα, δεν υπάρχουν 5.000 - 7.000 ευρώ για την στοιχειώδη και πρόχειρη αποκατάσταση των κουφωμάτων που καταστράφηκαν πλέον εντελώς, ώστε να ασφαλιστεί το κτίριο μέχρι την εξεύρεση κάποιου χρηματοδοτικού προγράμματος για την αναπαλαίωσή του. Αυτό έπρεπε να γίνει μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 αλλά δυστυχώς δεν έγινε.
Και μην πουν οι γνωστοί πάλι για τα "χρέη" του δήμου Στυρέων γιατί δυστυχώς μόνο την εμπάθειά τους αποδεικνύουν καθημερινά. Για "τσιμέντα στον αέρα" και για "χωματουργικά των κολλητών" έχουμε λεφτά, για τη συντήρηση του νεοκλασσικού δημοτικού κτιρίου δεν έχουμε;
Επίσης γιατί το κτίριο δεν περιλήφθηκε στις προτάσεις του Δήμου Καρύστου για το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" αφού υπάρχει ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για μικρά περιφερειακά μουσεία και πολιτιστικά κέντρα στα μέτρα που προκηρύχθηκαν;
Ας δουν το θέμα οι δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και ας το φέρουν σε ένα επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Ας ανοίξουν τις μελέτες να δουν περί τίνος πρόκειται. Τουλάχιστον προσωρινά να κλειστεί και να ασφαλιστεί το κτίριο με κάποια στοιχειώδη δαπάνη.
Εμείς σαν πρώην δημοτική αρχή Στυρέων κάναμε το καλύτερο που μπορέσαμε. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Δήμος Στυρέων με τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, καταφέραμε και αγοράσαμε ένα νέο και σημαντικό δημοτικό κτίριο 180 τμ., ολοκληρώσαμε τις αναγκαίες μελέτες και εκδώσαμε την οικοδομική άδεια.
Τώρα η διατήρηση και αναβάθμιση της δημοτικής περιουσίας είναι ευθύνη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου και αυτά τα σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να εξαρτώνται από τις προσωπικές επιλογές κάποιων που προσπαθούν να ακυρώσουν ότι παρέλαβαν.
Είναι δυνατόν να ξεχάστηκε ολόκληρο κτίριο μέσα στα Στύρα;
Ούτε τις πόρτες και τα παράθυρα να μην επισκευάσουν;
Οι ομορφιές του Καλλικράτη !!!
Ούτε τις πόρτες και τα παράθυρα να μην επισκευάσουν;
Οι ομορφιές του Καλλικράτη !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου