..............Βγάζει με χιούμορ τα νυχάκια της και γρατζουνίζει ότι την ενοχλεί στην Εύβοια και όχι μόνο !


Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Επίσκεψη του πρέσβη της Βενεζουέλας στον δήμαρχο Ερέτριας

Από το δήμο Ερέτριας πήραμε το ακόλουθο δελτίο τύπου :


                                                                                                                               16 Φεβρουαρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Ερέτρια επισκέφθηκε ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, προκειμένου να συναντηθεί με τον δήμαρχο Ερέτριας κ. Βασίλη Βελέντζα.
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε σε τρεις δήμους της Εύβοιας, ζήτησε να συναντηθεί και με τον κ. Βελέντζα προκειμένου να εγκαινιαστεί κύκλος συνεργασίας μεταξύ της Ερέτριας και πόλεων της χώρας του σε πολιτιστικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα ο κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio, εξέφρασε τη βούλησή του να έρθει τηλεοπτικό συνεργείο από τη Βενεζουέλα προκειμένου να κάνει οδοιπορικό στην Ερέτρια και να θέσει στη διάθεση του δημάρχου ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες από τη χώρα του προκειμένου να προβληθούν το Καλοκαίρι σε θερινό σινεμά της πόλης μας. Ο πρέσβης της Βενεζουέλας μίλησε για τα  μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα της πατρίδας του, αλλά και για την αγάπη που τρέφουν οι κάτοικοι της Λατινικής Αμερικής για την Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Φρανσίσκο ντε Μιράντα που αγωνίστηκε για την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, έλαβε μέρος στη Γαλλική Επανάσταση και στους αγώνες για την Λατινοαμερικάνικη Ανεξαρτησία. Στην Ελλάδα ταξίδεψε, κατέγραψε και μίλησε στην Αμερική για τον αγώνα του Έθνους εναντίον του Οθωμανικού ζυγού. Χαρακτήρισε δε τη στάση των Οθωμανών «καταπιεστική, πάνω σε ένα λαό ταπεινό, ευαίσθητο, ενωμένο, φιλικό, αγαπητό που είχε τη μουσική μέσα του».
O δήμαρχος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον πρέσβη της Βενεζουέλας για την πρωτοβουλία του και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του για συνεργασία. Μίλησε για την αγάπη που τρέφει για τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα για τη Βενεζουέλα καθώς τις αρχές της δεκαετίας του ’90 που βρισκόταν στην Αμερική ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο καλύτερός του φίλος, επίσης πιλότος, ήταν από την εν λόγω χώρα. Επίσης ο κ. Βελέντζας μίλησε για την ιστορία της Αρχαίας Ερέτριας, αλλά και για τον σύγχρονο Καλλικρατικό δήμο που παρουσιάζει ιδιαίτερη ομορφιά καθώς συνδυάζει τις δαντελένιες παραλίες με τα κατάφυτα από έλατα δάση.

Ο δήμαρχος της Ερέτριας με τον πρέσβη της Βενεζουέλας



Η συνάντηση του δημάρχου με τον πρέσβη διήρκεσε σχεδόν μία ώρα και έγινε σε εγκάρδιο κλίμα. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Rodrigo Oswaldo Chaves Samudio στον κ. Βελέντζα, είχε φτάσει στην πόλη μία ώρα νωρίτερα προκειμένου να επισκεφθεί τα αξιοθέατα της Ερέτριας. Δήλωσε ενθουσιασμένος με την φυσική ομορφιά της πόλης και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νησί των Ονείρων και για την αρχαία ιστορία της πόλης.
Ο κ. Βελέντζας προσέφερε στον πρέσβη της Βενεζουέλας δύο λευκώματα, ένα με την ιστορία της Ερέτριας και ένα δεύτερο με την ιστορία της Εύβοιας. Ο δε πρέσβης προσέφερε στον δήμαρχο ένα CD με παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του, το Σύνταγμα της Βενεζουέλας και το βίο του Φρανσίσκο ντε Μιράντα. Επίσης, του δώρισε αντίγραφο της «Μάσκας των Χορευτών του Διαβόλου της Γιάρε».
Aξίζει να σημειωθεί ότι ο εορτασμός της Αγίας Δωρεάς (Coprus Christi) είναι μία δημοφιλής γιορτή γνωστή στη Βενεζουέλα μέσα από το μαγικό – θρησκευτικό τελετουργικό των «Χορευτών του Διαβόλου της Γιάρε», η οποία γιορτάζεται από τον 18ο αιώνα στο Σαν Φρανσίσκο της Γιάρε, στην πολιτεία της Μιράντα, 60 ημέρες μετά την Κυριακή της Ανάστασης. Το τελετουργικό της υποταγής των Χορευτών του Διαβόλου μπροστά στη Θεία Ευχαριστία ανακηρύχθηκε Άυλη Κληρονομιά και Αγαθό του Έθνους στις 16 Οκτωβρίου 2003. Τον ίδιο χρόνο, η UNESCO το ονόμασε Κληρονομιά της Ανθρωπότητας επειδή είναι μία παραδοσιακή γιορτή όπου συνδυάζονται: η καθολική πίστη, οι αφρικανοί με τα τύμπανα και τις φορεσιές τους, οι ινδιάνοι, οι μαράκες και τα ξόρκια, σε μία μαγική και συνάμα θρησκευτική παρουσίαση.

Σε γνωστό κλίμα βρέθηκε ο δήμαρχος Ερέτριας αφού παλαιότερα που βρισκόταν στην Αμερική σαν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ο καλύτερός του φίλος και συνάδελφος ήταν Βενεζολάνος !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου