..............Βγάζει με χιούμορ τα νυχάκια της και γρατζουνίζει ότι την ενοχλεί στην Εύβοια και όχι μόνο !


Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Δημήτρης Κατσούλης : Γιατί δύο σταθμοί μεταφόρτωσης στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου ;


"Η απόφαση του Δήμου Κύμης Αλιβερίου να αναθέσει μελέτες για την χωροθέτηση δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα όρια του δήμου προκειμένου να μεταφορτώνονται και να μεταφέρονται στα απορρίμματα στον άγνωστο ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ δεν φαίνεται να βασίζεται σε κάποια μελέτη σκοπιμότητας, σε οικονομοτεχνική μελέτη κόστους οφέλους και πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να συνδέεται με την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στην Νότια Εύβοια ή την διάθεση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Χαλκίδας ή αλλού. Τουλάχιστον δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας κάτι σχετικό ούτε φαίνεται να έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να αποφασίσει την ανάθεση μελετών για την κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης χωρίς να έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τον αριθμό αυτών, την σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός ή περισσοτέρων κ.ο.κ. Εν πολλοίς αγνοώντας και τον υφιστάμενο εδώ και αρκετά χρόνια Περιφερειακό Σχεδιασμό ο οποίος για τη διαχειριστική ενότητα της Νότιας Εύβοιας προβλέπει 1-2 ΣΜΑ και όχι περισσότερους. Η διαχειριστική ενότητα της Νότιας Καρυστίας αποτελείται από δύο Δήμους, της Κύμης Αλιβερίου και της Καρύστου. Ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου με τις πρωτοβουλίες του καλύπτει μόνος τον προβλεπόμενο αριθμό των ΣΜΑ.
Εν τω μεταξύ στο ιστορικό των αποφάσεων 123/2011  (Απευθείας ανάθεση σύνταξης της « Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Δημοτική Ενότητα Αλιβερίου) και 124/2011 της Οικονομικής Επιτροπής  (Απευθείας ανάθεση σύνταξη της « Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Δημοτική Ενότητα Κονιστρών –Αυλωναρίου") αναφέρεται ρητά ο ορισμός του Περιφερειακού Σχεδιασμού για 1-2 ΣΜΑ στην διαχειριστική ενότητα, δηλαδή αποκλείεται ο Δήμος Καρύστου από την χωροθέτηση ΣΜΑ εκτός  εάν μεταφέρει με τα απορριμματοφόρα τα σκουπίδια στο Αλιβέρι!!!. ή εκτός και δεν ξέρουν τι αποφασίζουν. Με την ίδια «παράλογη λογική» θα μπορούσε και ο Δήμος Καρύστου να αποφασίσει μόνος του τον αριθμό των ΣΜΑ που επιθυμεί. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα!!!
Ο αριθμός των Σταθμών Μεταφόρτωσης στην διαχειριστική ενότητα είναι συνάρτηση τόσο της σχέσης κόστους οφέλους (δηλαδή των αποστάσεων και του παραγόμενου όγκου των απορριμμάτων) όσο και της θέσης στην οποία θα βρίσκεται ο ΧΥΤΥ. Εάν αυτά τα δεδομένα δεν είναι γνωστά δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά η χωροθέτηση. Επίσης ο αριθμός δεν είναι απεριόριστος διότι η σχέση κόστους οφέλους αναφέρεται και στην σχέση πληθυσμού και κόστους κατασκευής και λειτουργίας. Διαφορετικά κάθε δημοτική ενότητα θα είχε τον ΣΜΑ της. Το κόστος κατασκευής ενός σταθερού ΣΜΑ κινείται μεταξύ 600.000 και 800.000 Ευρώ. Πριν από μερικούς μήνες ίσως να υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι «λεφτά υπάρχουν και περιμένουν». Σήμερα είναι δεδομένο ότι οι πόροι διαρκώς περιορίζονται. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το κυριότερο είναι ότι ο σχεδιασμός γίνεται χωρίς να είναι γνωστά όλα τα δεδομένα.
 Σε κάθε περίπτωση, επειδή είχε αναληφθεί μία επίσης «φουριόζικη» πρωτοβουλία για τον καθορισμό του χώρου του ΧΥΤΑ μονομερώς από τον Δήμο Κύμης Αλιβερίου θα ήταν σκόπιμο να γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα έτσι ώστε να κρίνει κανείς με όλα τα στοιχεία την απόφαση του Δήμου. Κάτι τέτοιο δεν είναι γνωστό ούτε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εκτός εάν το ξέρουν και το κρατούν μυστικό από τους πολίτες.
Η θέση του ΧΥΤΥ θα καθορίσει καταρχήν που θα χωροθετηθούν οι δύο ΣΜΑ που προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη διαχειριστική ενότητα της Νότιας Εύβοιας. Η περιοχή που είναι σε κοντινή απόσταση από τον ΧΥΤΥ δεν θα εξυπηρετείται από τους ΣΜΑ αλλά θα έχει άμεση πρόσβαση. Εάν ο ΧΥΤΥ είναι κεντροβαρικός τότε ένας ΣΜΑ θα πρέπει να είναι στην βόρεια περιοχή και ένας στην Νότια. Εάν οι ΣΜΑ σχεδιάζονται με χώρο διάθεσης τον ΧΥΤΥ της Χαλκίδας, όπως αναφέρεται στο ιστορικό της απόφασης 304/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. Απόφαση 304/2011: Αποδοχή δωρεάς οικοπέδου Δ. Κόκκου για εγκατάσταση ΣΜΑ   στην Τοπική Κοινότητα Μονοδρίου, πλησίον του περιφερειακού δρόμου Μονοδρίου και Ορίου) τότε πάλι κάθε Δήμος της Νότιας Εύβοιας θα μοιραστεί από έναν ΣΜΑ.
Συνεπώς στην περιοχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος χωροθέτησης δύο ΣΜΑ. Η σπουδή για την ανάθεση των μελετών και την υπόδειξη των χώρων χωρίς προηγουμένως να έχουν τεθεί υπόψη του δημοτικού συμβουλίου όλα τα δεδομένα είναι πολιτικά λανθασμένη.
Βέβαια και η σπουδή είναι εξηγήσιμη και οι ανάδοχοι των μελετών ήταν εκ των προτέρων γνωστοί και οι ανάδοχοι των έργων -εάν  ποτέ γίνουν- είναι γνωστοί. Επειδή όλα αυτά είναι γνωστά είναι φρόνιμο τόσο οι έχοντες την θεσμική υποχρέωση αλλά και οι πολίτες να απαιτήσουν σύνεση, σοβαρότητα  και -επίμονα- διαφάνεια. Τα απορρίμματα είναι πόρος που «παράγεται» από την τοπική κοινωνία και αυτή πρέπει να έχει τον τελικό λόγο για την αξιοποίησή του."

Αλήθεια γιατί δύο ΣΜΑ στον Δήμο Κύμης - Αλιβερίου; Τι νόημα έχουν και ποιον σκοπό εξυπηρετούν; Ο πρώην Δήμαρχος Αυλώνος θέτει ορθολογικά σοβαρά ερωτηματικά τα οποία χρειάζονται άμεση απάντηση !!! Επ' αυτού θα επανέλθουμε γιατί το θέμα της διαχείρησης αποριμμάτων είναι φλέγον !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου