..............Βγάζει με χιούμορ τα νυχάκια της και γρατζουνίζει ότι την ενοχλεί στην Εύβοια και όχι μόνο !


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Κινητοποίηση του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Νότιας Καρυστίας

Ο Σύλλογος Περιβαλλοντικής Προστασίας Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) στην Κάρυστο πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση των μελών του για την ενημέρωση και χάραξη πορείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη λαίλαπα των νέων αιολικών πάρκων που έχουν αδειοδοτηθεί στην ήδη επιβαρυμένη Καρυστία και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο τύπου :

"Εκτακτη συνάντηση ΔΣ και μελών του Συλλόγου (8/10/2011)

" Με αφορμή την έγκριση σε τελικό στάδιο δεκάδων ανεμογεννητριών στην Οχη το Δ.Σ. κάλεσε έκτακτη συνάντηση του Συλλόγου για να συζητήσουμε την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Από πληροφορίες που ήδη έχουμε κοινοποιήσει (βλ. συνημμένα) γνωρίζουμε ότι έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για 73 ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές της Οχης που θα συνοδεύονται από 33 χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, 110 χιλιόμετρα υπόγειες γραμμές μεταφοράς ΜΤ, 22 χιλιόμετρα υπέργειες γραμμές Υψηλής Τάσης και 3 υποσταθμούς στον Καβοντόρο.
Επίσης εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για 29 ανεμογεννήτριες στον Σταυρό (1 χιλ. χαμηλώτερα από τον Καστανόλογγο) και 29 ανεμογεννήτριες στις θέσεις Πλακωτά, Λουμπάρδα, Πόρτες (καθοδόν προς Πετροκάναλο). Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων αναμένεται η έγκριση εγκατάστασης και η έναρξη των εργασιών.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Καρύστου δεν έχουν αντιληφθεί ότι η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα έχει αποτέλεσμα η νότια Καρυστία να γίνει βιομηχανική ζώνη αιολικής ενέργειας.
Μπροστά στις αδειοδοτήσεις εκατοντάδων ανεμογεννητριών (δείτε www.rae.gr/geo) η τοπική κοινωνία και ο Δήμος σιωπούν.
Καταλαβαίνουν οι κάτοικοι και οι δημοτικοί άρχοντες ότι κάποιοι έχουν προδιαγράψει το μέλλον μας χωρίς να μας ρωτήσουν; Γνωρίζουν ότι σπάνια τοπία ισοδύναμα με το Δημοσάρη θα χαθούν κάτω από τις μπουλντόζες που θα σκάψουν απ' άκρη σ΄ άκρη τη γη που η φύση έφτιαξε σε εκατομμύρια χρόνια; Εχει καταλάβει κανείς ότι οι ανεμογεννήτριες με τα συνοδά έργα θα καταστρέψουν το φυσικό πλούτο των βουνών και των ακτών μας που ενδιαφέρουν και εντυπωσιάζουν τους ξένους τουρίστες;
Η επιστολή του Bikegreece το λέει καθαρά : "Αν καταστραφεί η ομορφιά των βουνών δεν υπάρχει λόγος να μείνουμε στην περιοχή σας".
Εχοντας στο μυαλό αυτά τα ερωτήματα λίγο προτού στηθούν τα εργοτάξια ο Σύλλογός μας καλείται να ενημερώσει τον Δήμο και τους φορείς και να αναλάβουμε όλοι μαζί τις ευθύνες μας.
Η θα υπερασπίσουμε τον τόπο μας από την κατακρεούργηση της φύσης ή θα τον αφήσουμε έρμαιο στο μακελειό που του ετοιμάζουν οι μεγάλες αιολικές εταιρείες.
Η αντιδήμαρχος Γ. Τούρλα μας ενημέρωσε ότι ο Δήμος ετοιμάζει ένα δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα αιολικά πάρκα. Ωστόσο διαβλέπουμε δυσκολία να παρθούν κατάλληλες αποφάσεις αφού η πληροφόρηση είναι ελλειπής και οι γνώμες συγκρουόμενες. Ενα μέρος των ιδιοκτητών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα παίρνουν ενοίκια παρά το ότι ο νόμος της επιτάχυνσης των ΑΠΕ διευκολύνει τις εταιρείες να παίρνουν τη γη που δεν έχει έγκυρους τίτλους ιδιοκτησίας χωρίς καμμιά επιβάρυνση. Εξάλλου ο Δήμος βλέπει ως ένα σημείο τα αιολικά πάρκα ως πηγή εσόδων ιδιαίτερα την περίοδο κρίσης που διανύουμε.
Ο Σύλλογός μας το επόμενο Σάββατο θα επιχειρήσει να ενημερώσει όλους τους φορείς σε μια ύστατη προσπάθεια να οργανωθεί μια τοπική αντίδραση. "
Για το ΣΠΠΕΝΚ
Χρυσούλα Μπερέτη Πρόεδρος
Θανάσης Μπινιάρης Γενικός Γραμματέας  




Η Trelameni gata σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον αγώνα αυτών των ανθρώπων θα δημοσιεύει συνέχεια κείμενα και σχόλια σχετικά με το θέμα αυτό. 
Η νότια Καρυστία είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη από την άναρχη εξάπλωση των ανεμογεννητριών και ασφαλώς με την αδιαφορία και την αδράνεια των υπευθύνων η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά.
Πολύ μικρό το ώφελος των αιολικών πάρκων σήμερα πλέον και για τους Δήμους και για τους ιδιοκτήτες γης. Τα σχεδιαζόμενα τεράστια αιολικά πάρκα μετατρέπουν σε ΑΠΟΙΚΙΑ των μεγάλων κεφαλαίων την γη της Καρυστίας, διότι μιλάμε για εταιρείες κολοσσούς (ΤΕΡΝΑ κλπ) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου πρέπει να είναι τολμηρές και καθοριστικές. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πώς όποιος έχει συμφέροντα με διάφορες εταιρίες ανεμογεννητριών δεν μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιες αποφάσεις. Δημοτικοί σύμβουλοι με ατομικά συμφέροντα δεν μπορούν να καταδικάζουν τον τόπο. 
Είναι καιρός να αποφασίσει η Κάρυστος (Δήμος και τοπική κοινωνία) πώς θέλει να διαχειριστεί το μέλλον του τόπου. Η περιοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον περιβαλλοντικών οργανώσεων, ευρωπαϊκών και ελληνικών ομάδων εναλλακτικού τουρισμού και ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές του Natura 2000. 
Οι υπεύθυνοι πρέπει να αποφασίσουν αν θα αναπτύξουν τον Τουρισμό οπότε πρέπει να στηρίξουν δράσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και εναλλακτικού τουρισμού ή θα παραδώσουν τα πάντα στην επέλαση της βιομηχανίας του αέρα με ερήμωση του Δημοσάρη, του Καστανόλογγου, των αρχαιολογικών χώρων και καταστροφή του μοναδικού φυσικού πλούτου της Οχης ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου