..............Βγάζει με χιούμορ τα νυχάκια της και γρατζουνίζει ότι την ενοχλεί στην Εύβοια και όχι μόνο !


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ανεκμετάλλευτος υποθαλάσσιος πλούτος της Ελλάδας


 Η τρέχουσα οικονομική κρίση αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να αναζητήσει η Ελλάδα νέους πόρους εσόδων που να απορρέουν από την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Μονολότι θα χρειαστεί υπομονή για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του χρέους, η Ελλάδα έχει κάποιες ευκαιρίες που έχει αγνοήσει ως τώρα για να αναπτύξει τις τοπικές αγορές και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της είναι τεράστιο και η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τη χρήση του φυσικού κεφαλαίου ιδιαιτέρως της θάλασσας. H Ελλάδα έχει μια θρυλική ναυτική δύναμη και σχεδόν 14.000 χλμ ακτογραμμής στα οποία περιλαμβάνονται μερικά από τα ωραιότερα νησιά της Μεσογείου. Δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στις καταστρεπτικές μεθόδους ψαρέματος όπως είναι το ψάρεμα με δυναμίτη που καταστρέφει όχι μόνο τα ψάρια αλλά και το βυθό που είναι το φυσικό τους περιβάλλον.Αυτό μειώνει το εθνικό φυσικό κεφάλαιο στα νερά της χώρας που θα μπορούσε να αντλήσει οικονομική ανάπτυξη από αυτό. Υπάρχει μια πρακτική λύση σε αυτό που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα π.χ. η Καλιφόρνια και το Μεξικό. Οι χώρες αυτές με τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων δημιούργησαν τις λεγόμενες "Τράπεζες ψαριών" δηλαδή περιόρισαν το ψάρεμα σε κάποιες περιοχές έτσι ώστε ο βυθός να αναπλαστεί και να ανακάμψει η θαλάσσια ζωή. Στη Μεσόγειο επίσης στα νησιά Μέντες της Ισπανίας λειτουργούν αποθέματα ψαριών. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μία προστατευόμενη περιοχή θαλάσσιων αποθεμάτων, στις Βόρειες Σποράδες, κι αυτή όχι αυστηρά επιτηρούμενη.
Τα νερά της Ελλάδας, γεμάτα κατά την αρχαιότητα με μοναδικά είδη, όπως δελφίνια, φώκιες, αστακούς, τόνους και πολλά άλλα, σήμερα μοιάζουν με χρεωστικό λογαριασμό τράπεζας όπου όλοι κάνουν ανάληψη αλλά κανείς δεν νοιάζεται να κάνει κατάθεση.

Του δρ. Enric Sala επιστημονικού συνεργάτη του Νational Geographic


Απίστευτο αλλά αληθινό ! Δεν χρωστάμε μόνο στη στεριά αλλά και στη θάλασσα !! 
Καιρός λοιπόν αντί να κλαίμε τη μοίρα μας να βρούμε βιώσιμες λύσεις για την αξιοποίηση του φυσικού υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας !!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου