..............Βγάζει με χιούμορ τα νυχάκια της και γρατζουνίζει ότι την ενοχλεί στην Εύβοια και όχι μόνο !


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Σεβασμός στα αρχαιολογικά ευρήματα Μαγούλας Αλιβερίου

Από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου πήραμε την ακόλουθη ενημέρωση

                                                                                             Αλιβέρι 17-11-2011
                                                                                             Προς: 1. ΔΕΣΦΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ                                                  2. ΔΕΗ
                                                                                                        3. Υπ. Πολιτισμού
                                                                                                        4. Κ.Α.Σ
                                                                                                        5.Κλασ.Αρχαιότητες


Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση «Μαγούλα» Αλιβερίου

      Είναι γνωστό ότι  η τοπική κοινωνία, οι μαζικοί φορείς και η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου εξ αρχής στήριξε με κάθε τρόπο και μέσον την εγκατάσταση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δ.Ε.Η. και θα συνεχίσει να βοηθάει την ολοκλήρωση των εργασιών και την λειτουργία του. Επίσης βοήθησε να εγκατασταθεί ο αγωγός φυσικού αερίου και θα συνεχίσει τη στήριξη της ως την ολοκλήρωση της πορείας του αγωγού. Θεωρούμε ότι το εργοστάσιο φυσικού αερίου θα κρατήσει το ενεργειακό κέντρο Αλιβερίου, θα δώσει θέσεις εργασίας μειώνοντας την ανεργία στην περιοχή, ανακουφίζοντας εν μέρει από την δύσκολη οικονομική κατάσταση, ενώ παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση σε σχέση με το παρελθόν, αφού το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Μάλιστα επιθυμούμε και 2η μονάδα φυσικού αερίου, όπως και αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.
Κατά τη διαδικασία εκσκαφών για την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου πλησίον του νέου εργοστασίου της Δ.Ε.Η. και συγκεκριμένα στη θέση «ΜΑΓΟΥΛΑ» αποκαλύφθηκαν σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα. Τα ευρήματα αυτά κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων είναι μεσοελλαδικής περιόδου , χρονολογούνται δηλαδή σε 4000 χρόνια από σήμερα και ευρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή έχει αρχαιολογική αξία, εμπεριέχοντας αρχαία ευρήματα 3 περιόδων. Από την δεκαετία του ’50 έως σήμερα κατά την διαδικασία εκσκαφών για την εγκατάσταση των εργοστασίων της Δ.Ε.Η. αποκαλύφθηκαν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά  εκ των οποίων δυστυχώς καταστράφηκαν η θάφτηκαν, ενώ αρκετά φυλάσσονται σε αρχαιολογικά μουσεία. Αυτό σήμερα δεν πρέπει να συνεχιστεί και λόγω του ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα στη θέση ΜΑΓΟΥΛΑ είναι εξόχως σημαντικά.  Ο τόπος έχει ιστορία και πολιτισμό που πρέπει να αναδειχθούν. Το οφείλουμε στις νέες γενιές.
Η ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιοτήτων αποτελεί πλούτο για την περιοχή και για τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.  Οφείλουν λοιπόν  όλοι ΔΕΣΦΑ – Δ.Ε.Η. ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ- ΔΗΜΟΣ να ενισχύσουν τις ανασκαφές, διευκολύνοντας την αρχαιολογική υπηρεσία . Είμαστε βέβαιοι ότι οι υπεύθυνοι ΔΕΣΦΑ και Δ.Ε.Η. έχουν την ευαισθησία και την υπευθυνότητα να βρουν λύση για την πορεία του αγωγού, ώστε τα αρχαία να μην καταστραφούν ή να θαφτούν
Η απόδοση στο Δημόσιο ή τον Δήμο των στρεμμάτων που απαιτούνται για την συνέχιση της ανασκαφής αποτελούν προϋπόθεση  διάσωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού οικισμού.
Κατόπιν συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και με ομοφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων, αποφασίστηκε ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου να συμβάλει:
·        Στην ολοκλήρωση των εργασιών του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. και του αγωγού φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν.
·        Στην μη καταστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων.
·        Στη συνέχιση των ανασκαφών από την αρχαιολογική υπηρεσία με αγορά της ιδιωτικής έκτασης και παραχώρηση της στο Δημόσιο ή στο Δήμο
·        Στην ανάδειξη και αξιοποίηση του αρχαιολογικού οικισμού.




Συγχαρητήρια στο Δημοτικό Συμβούλιο, τέτοιες αποφάσεις τιμούν την περιοχή !!!                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου